Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Amszerdamban tárgyalt Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel. A két ország közötti gazdasági együttműködés volt a találkozó egyik témája.
Szijjártó Péter pénteken az uniós külügy- és védelmi miniszterek amszterdami informális találkozóján vett részt. A találkozó után azt mondta, hogy a tanácskozás az új európai biztonsági stratégiáról szólt.

A külügyminiszter azt MTI-nek arról beszélt, hogy a magyar kormány figyelembe veszi az ország gazdasági és biztonsági érdekeit is. Ezért fontos számukra, hogy a biztonsági stratégiában szerepeljen a nyugat-balkáni térség és az unió keleti szomszédságának stabilizálása.

Azt mondta, hogy Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok uniós integrációjának felgyorsítását. Szerinte ugyanis így lehet legjobban stabilizálni a térséget. Ebben pedig a szerb és a montenegrói uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása és a macedón csatlakozási tárgyalások elindítása kiemelten fontos szerepet játszik.

Szijjártó Péter az Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel való tárgyalás után azt mondta: "A két ország közötti gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyaltunk, áttekintettük a bevándorlási válság helyzetét, megállapodtunk, hogy felgyorsítjuk az újabb határátkelőhelyek létrehozásának folyamatát, és áttekintettük a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának állását is."

MTI