Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő pénteken feloszlatta a kegyelmi bizottságot. A bizottság ajánlására részesítette kegyelemben az őt jelölő párthoz, a Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) közel álló embereket is. Az államfő döntése miatt politikai botrány tört ki az országban.
A horvát elnök 25 elítéltet részesített kegyelemben, közülük két ember nevét vitatta a helyi sajtó. Az ellenzéki pártok és a közvélemény is felháborodott azon, hogy kapcsolatban állnak a HDZ-vel. Az államfő emiatt azért, hogy megelőzze a nagyobb botrányt, feloszlatja a bizottságot.

A két érintett egyike egy bank igazgatóbizottságának volt a tagja. Elengedte egy olyan vállalkozó hitelét, aki az államfő egy évvel korábbi választási kampányát jelentős összeggel támogatta. A másik ember korábban az államfő alkotmányjogi tanácsadójának, Vladimir Seksnek volt a tanácsadója, azalatt az idő alatt, amíg Seks házelnök volt. A férfi kegyelme érdekében maga Vladimir Seks járt közben, az ügy kirobbanása után ezért lemondott. Az államfő pedig szerdán felmentette tisztségéből.

Kolinda Grabar-Kitarovicot azért támadják, mert bírósági ítéleteket bírál felül, ezt pedig tisztségével összeférhetetlennek tartják. Az ellenzék szerint az elnök ezen jogkörét el is kellene törölni.

A bizottság 7 tagját az államfő tavaly júliusban nevezte ki. Az egyetemi professzorokból és jogászokból álló kegyelmi bizottság az év végéig 354 kérelmet vizsgált meg. Ötvenet küldtek tovább az államfőnek, hogy fogadja el. Kolinda Grabar-Kitarovic közülük huszonötöt részesített kegyelemben január végén. A törvények szerint az elnök kegyelmi döntését nem lehet visszavonni, mert végleges – írja az MTI.