Kölnben 18 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést a karneváli szezon első napján rendőrség péntek reggeli közleménye szerint.
Az utcai ünnepségek első napjának végén, pénteken reggel 6 órakor készített mérleg szerint 224 feljelentést tettek a rendőrségnél.

181 embert elfogtak, 467 embert kitiltottak. Tizenhárman megpróbáltak ellenállni a hatóságok intézkedéseinek, ennek során 11 rendőr könnyebben megsérült.

143 esetben testi sértés, 23 esetben zsebtolvajlás, 6 esetben rablás miatt tettek feljelentést. A szexuális bűncselekmények között a „szexuális sértegetés" és nemi erőszak is előfordul terjed. 

Két, egyelőre ismeretlen elkövető molesztált egy 42 éves belga televíziós újságírónőt, aki éppen élő adásban közvetített a karneválról. Egy másik esetben egy biztonsági őr 25 euró megfizetéséért vagy egy csókért cserébe akart beengedni egy nőt egy rendezvényre.

A közlemény szerint estére egyre több volt részeg, így "az agresszió is megnőtt", a rendőröknek egyre gyakrabban kellett beavatkozniuk.

A megerősített rendőri jelenlétre és a korai beavatkozásra épülő taktika viszont bevált. A bűnözőket vagy erőszakoskodó, részeg embereket kitiltották a karneválról – mondta a kölni rendőrség.

A Rajna-vidéki városban csütörtökön 11 óra 11 perckor kezdődött el a karneváli szezon a nők farsangja néven is ismert népünnepéllyel. Az utcai mulatságok február 9-ig tartanak. A biztonsági intézkedéseket a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális támadások és rablások miatt megszigorították, a nagyvárosban két 12 órás műszakban összesen több mint kétezer rendőr ügyel a biztonságra.

Szilveszter éjszakáján szinte az össze német tartományban történtek csoportosan elkövetett szexuális molesztálások és rablások. Az eddig azonosított elkövetők néhány kivételtől eltekintve külföldiek, többségük észak-afrikai. A legtöbb eset Észak-Rajna-Vesztfáliában, illetve Kölnben, a tartomány legnépesebb városában történt, ahol már ezernél is több feljelentést tettek – írja az MTI.