Szabadon járkál Kijevben a Luhanszki Népköztársaság (LNR) korábbi vezetőjének jobbkeze, a kelet-ukrajnai terület szakadár fegyvereseinek egyik volt parancsnoka.
Szemen Kabakajev, az Ukrajna egységét támogató StopTerror ukrán civil szervezet aktivistája egy Facebook-bejegyzésben írt erről. Egy belvárosi kávézóban találkozott véletlenül Szerhij Korszunszkijjal, a luhanszki közigazgatási épületek elfoglalásában részt vevő volt szakadár parancsnokkal. A férfi éppen a feleségével ebédelt. A parancsnok 2013-ban luhanszki kormányzóvá kiáltotta ki magát. A találkozóról felvétel is készült, amit feltöltött a Youtube-ra.

Az aktivista azt írta, hogy Korszunszkij több alkalommal is megjelent sajtótájékoztatókon, sürgette Ukrajna föderalizálását, és javasolta, hogy ismerjék el a Majdanon tüntetőkkel szemben erőszakosan fellépő belügyi egységek és a Berkut rendőri rohamosztag tagjainak hősiességét.


Azt is mondta, a férfi ismerőse Makszim Sevcsenkónak, az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács tagjának, aki a kelet-ukrajnai felkelés kirobbanása idején Luhanszkban próbált párbeszédet kialakítani Kijevvel. Azt mondta, akkor még nem volt világos a szakadár vezetők számára, kapnak-e katonai segítséget Oroszországtól, és Korszunszkij Sevcsenkót kérdezgette erről.

Az aktivista szerint a beszélgetés során a volt szakadár parancsnok bizonygatta, hogy Ukrajna egységét támogatja.

Kabakajev furcsállta, hogy Korszunszkij nyugodtan autózik Lexusával Kijevben, és kávézóban ebédel a feleségével, és a találkozó után felhívta az ukrán biztonsági szolgálatot (SZBU). Ott azt mondták neki, hogy Korszunkszkij ellen nem folyik bűnvádi eljárás. Nem sokkal később beszélt Anton Herascsenko belügyminiszteri tanácsadóval, aki Facebook oldalán azt írta, kérvényezte a volt szakadár őrizetbe vételét az SZBU-nál - adta hírül a Kárpáthír.