Volt élettársát és négy gyerekének anyját, Ségolene Royal francia környezetvédelmi minisztert nevezheti ki Francois Hollande államfő február közepén külügyminiszternek - értesült a Paris Match című hetilap.
Fotó: Europress-Pascal Le Segretain/Getty Images
Franciaországban tíz nap múlva várható az utolsó kormányátalakítás, amely során Laurent Fabius, a francia diplomácia jelenlegi vezetője a magazin szerint átveszi az alkotmánytanács irányítását. Az ő helyére kerülhet az elnök volt élettársa, aki a 2007-es elnökválasztás baloldali jelöltje volt, de kikapott jobboldali riválisától, Nicolas Sarkozytől.     

Francois Hollande már a novemberi párizsi klímakonferencia előtt felajánlotta a tisztséget gyerekei anyjának. Francois Hollande és Ségolene Royal közel harminc évig éltek együtt. Együtt lettek képviselők, a nyolcvanas években a francia politikai élet legismertebb párja voltak, de miközben Royal több miniszteri tisztséget is betöltött szocialista kormányokban, Hollande elnökké választásáig a háttérből irányította a Szocialista Pártot. Útjaik 2007-ben váltak szét.     

Ségolene Royal 2014 áprilisában lett a francia kormány tagja, s azóta rendszeresen elkíséri Francois Hollande-ot külföldi útjaira. A többi posztottal kapcsolatban a Paris Match szerint szinte biztos, hogy Manuel Valls marad a miniszterelnök és Emmanuel Macron gazdasági miniszter is a helyén marad.