2013-ban egy londoni iskola diákjai az olasz Alpokba, Claviere-be mentek sítáborba. A kirándulás első napán tragédia történtt: a sífelvonó meghibásodása miatt egy lány leesett, és meghalt. Az ügyben most született ítélet, a felvonó kezelője nem megy börtönbe.
Fotó: Daily Mail
Az 52 éves Jean Marc Luzzu-t gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták, és bár a torinói bíróság bűnösnek találta, a férfi végül tizenhat hónap felfüggesztett büntetést kapott. Az ügyben három másik férfinak is bíróság elé kell állnia – de a Daily Mail információi szerint csak 2017 áprilisában.

A 13 éves Poonam Bhattal harminc társával érkezett a londoni Guru Nanak Sikh Akadémiáról az olasz sítáborba. A szorgalmas, kitűnő tanuló közel hat métert zuhant, mikor a sífelvonó ülése letörött. A lány sziklás talajra esett. Bár felkelt, és megnyugtatta barátait, hogy jól van, húsz perc múlva összeesett.

Súlyos belső sérüléseket szenvedett: súlyosan sérült a tüdeje, végül szívroham miatt halt meg.

A lány három barátnőjével ült be egy négyszemélyes felvonórészbe, mikor megtörtént a baleset. Poonam rossz székre ült, amely bármikor letörhetett alatta, ezért a barátnőjébe kapaszkodva próbált biztonságban maradni. Azonban a felvonó kisebb remegésére kicsúszott, és lezuhant.

Egy másik iskolából érkező francia tanár elmondta, hogy az üléseken nem volt felnőtt, csak a négy fiatal.

„Azt hittem, a gyerekek szórakoznak, lökdösték egymást. Még a védőkorlátot sem húzták le rendesen az ülések köré.”

Az olasz ügyész, Manuela Pedrotta szerint bár a síparadicsom nagy része Franciaországhoz tartozik, Poonam olasz területre zuhant.

„A sífelvonó kétharmad része francia területen van, de a lány olasz földre zuhant és ott is halt meg. Ez valószínűleg területi, biztonsági és felelősségbeli vitákhoz fog vezetni Franciaország és Olaszország között.”

Az ítélettel a lány szülei nem értenek egyet – szerintük Luzzu nem végezte megfelelően a munkáját. A szülők szerint a férfi hibázott, ezt később mások is megerősítették, így ha körültekintően dolgozott volna, Poonam még ma is élhetne.

„Ha valaki meghal, keményebb ítéletet vársz – de egyik sem fogja Poonamot visszahozni. Nagyon hiányzik nekünk. Régebben gyakran kölcsönkérte a telefonomat, hogy szelfiket készítsen. Rászólnék, hogy hagyja abba, de ma már kincset ér számomra minden fotó.”

A család képviselője, Mark Montaldo szerint ez az eset is azt mutatja, hogy milyen könnyen történnek síbalesetek, amelyek ilyen komoly következményekkel járnak - írja a Daily Mail.