Házilag készített, hamisított alkoholtól halt meg 26 fiatal Indonéziában. A legtöbben középiskolások vagy egyetemisták voltak. Egy tavalyi intézkedés miatt az országban felvirágozhat a feketén árusított alkoholok piaca.
22 fiatal egy házaspártól vásárolta az italt. A házaspár etanolból, vízből és gyümölcsből készítette el a mérgező folyadékot, ami az emberek halálát okozta. A Jáva szigetén élő Sleman város rendőrkapitánya azt mondta: a legtöbb áldozat középiskolás vagy egyetemista volt.

Az ital miatt rajtuk kívül még négyen meghaltak. Ők egy másik árustól vették az italt. A rendőrök az árust és a házaspárt is letartóztatták.

A halálos áldozatokon kívül még nagyjából 20 ember került kórházba mérgezéssel, mert ők is ittak a főzetből.

Indonéziában korábban is történtek hasonló esetek. 2014 szilveszterén például 12 ember halt meg pancsolt alkohol miatt. 2010-ben 25-en haltak meg, mert  rosszul elkészített alkoholt ittak, köztük több külföldi is volt. A hat évvel ezelőtti eset Bali szigetén történt, akkor az áldozatok metanollal kevert pálmabort ittak.

Indonéziában a kis üzleteknek tavaly óta tilos alkoholt árulniuk. Az egészségügyi szakértők arra figyelmezettek, hogy a tiltás miatt egyre többen vásárolnak majd feketén alkoholt – írja az MTI.