A román adóhatóság mostantól nyilvánosságra hozza azoknak az embereknek és jogi személyeknek a nevét, akiknek adótartozásuk van. A listára minden olyan ember felkerül, aki több mint 100 lejjel (azaz 6900 forinttal) tartozik.
A listát először áprilisban fogják nyilvánosságra hozni. A névsor a március végi állapotot fogja tükrözni. Az emberek közül azok fognak a tartozók listáján szerepelni, akik több mint 100 lejjel (azaz 6 ezer 900 forinttal tartoznak az államnak. Az egyéni vállalkozók 500 lej (azaz 34 ezer 500 forint) tartozás után, a jogi személyek pedig 1000 lejes (69 ezer forintos) tartozással kerülnek a listára.

Adrian Benta adótanácsadó azt mondta, hogy Romániában az adóhatóság először hozza nyilvánosságra magánszemélyek adótartozását. Az intézkedéssel főleg a gazdag embereket akarják ösztönözni arra, hogy fizessék ki adótartozásukat.

Az elmúlt két évben Romániában szigorították az adócsalással szembeni fellépést, több intézkedéssel is próbálták a gazdaságot kifehéríteni. Tavaly a román állam bevételei 8 százalékkal nőttek, az áfából származó bevételek pedig 12 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest – írja az MTI.