A republikánusok egyik kiemelt esélyese Ted Cruz texasi szenátor, aki eddig elnökválasztási kampányában nem igazán hibázott. Most azonban gúny és kritikák tárgyává vált a mélyen vallásos, ultrakonzervatív jelölt: kiderült, hogy egyik kampányvideójában egy pornószínésznő mesél arról, miért támogatja Cruzt
Cruznak magyarázkodnia kellett a kampányvideó miatt (Fotó: Europress / Jewel Samad - AFP)
A pornósztár szerepvállalását a kampányban a BuzzFeed vette észre. Ők derítették ki, hogy Amy Lindsay számos soft pornófilmben szerepelt. Cruz kampánystábja azzal védekezett, hogy nem ismerték a nő múltját, amennyiben tudták volna, hogy valamikor pornószínésznő volt, biztos nem alkalmazták volna – írja a Guardian.

A „Névtelen konzervatívok” című videóban egy terápiás társaságnak egy férfi arról panaszkodik, hogy rossz emberre szavazott, megbízott benne a kampánya miatt, mégis átverte. Erre Amy Lindsay azt javasolja, hogy legközelebb ne csak a csinos arc miatt szavazzon egy jelöltre. Ekkor csatlakozik a csalódott emberekhez egy Marco Rubio pólót viselő férfi – ugyanis a kampány lényege az volt, hogy az emberek Rubio helyett Cruzban bízzanak, mert ő be is tartja az ígéreteit.

Miután kiderül Lindsay múltja, a videót Cruz kampánystábja eltávolította a hivatalos csatornáiról, de addigra már késő volt. Cruz azzal érvelt Észak-Karolinában a riportereknek, hogy a színésznőt egy nyílt meghallgatáson válogatták be a videóba, mert a válogatást végző cég szerint ő bizonyult a legjobbnak. A texasi szenátor ezért a céget hibáztatja, akik nem jártak el megfelelően és alaposan a casting során – írja a CNN.

A pornósztár is megszólalt. Azt nyilatkozta, hogy nem haragszik Cruzra a döntése miatt, meg tudja érteni a kampány szempontját is. Mint mondta, ő egy középosztálybeli dolgozó nő, aki tette a dolgát.

A videó azután készült el, hogy Cruz egyre népszerűbbé vált a republikánus jelöltek között – ugyanilyen ellenkampányt indított Donald Trump és a demokrata jelölt Hillary Clinton ellen is.

Cruz egyik legerősebb támogatói bázisa az evangéliumi keresztények, valamint a konzervatív Tea Party mozgalomból is sok követője van, akárcsak Marco Rubiónak. Trump viszont egy Twitter-bejegyzésben kérdőjelezte meg, hogy „hogyan lehetne Cruz igazi evangéliumi keresztény, ha ennyit hazudik és ennyire tisztességtelen?”

A New Hampshire-i előválasztásokat a republikánusoknál magasan Trump nyerte, míg Cruz csak harmadik helyig jutott – erről itt írt bővebben a Faktor.