A szíriai lázadók folytatják a kormányerők ellen vívott harcaikat, mert nem hisznek abban, hogy a Basszár el-Aszadot támogató orosz légierő tényleg leállítja a bombázásukat. Szerintük eleve nem lehetne egy héten belül beszüntetni az ellenségeskedést, ahogy azt a nagyhatalmak tervezték.
Rengeteg szíriai város romokban áll a harcok miatt (Fotó: Europress / Thaer Mohammed - AFP)
Bár John Kerry amerikai, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterek is úgy fogalmaztak a szíriai megállapodás kapcsán, hogy az egyelőre még csak papíron él, megvalósulásáért rengeteget kell tenni, mert a tervezet, úgy tűnik, máris elbukott. A szíriai lázadók ugyanis nem hajlandóak beszüntetni az ellenségeskedést – írja a BBC.

A lázadók azt is a tűzszünet feltételeként jelölték meg, hogy az elnök mondjon le a hatalmáról. Aszad azonban nemrég azt mondta, hogy a teljes országot vissza szeretné szerezni a felkelőktől.

Az egyik konzervatívabb lázadócsoport, az Ahrar al-Sham kijelentette: addig harcolnak, amíg a kormány és oroszok nem hagyják abba a bombázást, míg a civilek nem léphetik át szabadon és biztonságban a határokat, valamint a foglyok szabadon bocsátását és az ostromok feloldását is követelik.

A legfőbb szíriai ellenzéki csoport vezetője, Rijad Hidzsab szerint pedig az ellenségeskedés beszüntetését azelőtt jelentették be, hogy bármiféle politikai előrelépés történt volna Szíriában – így pedig szerinte ez se nem reális, se nem logikus.
Fotó: Europress / George Ourfalian - AFP
A harcok beszüntetéséről hozott megállapodás létrehozásába a nagyhatalmak a szíriai kormányerőket és a lázadókat sem vonták be. Az egyezmény részeként a segélyek szállításáról is megegyeztek a felek, de így kevés esély van arra, hogy ezek biztonságban elérjék az ostromlott városokat. Körülbelül 13,5 millió ember szorul rá ezekre a szállítmányokra Szíriában, de egy éve nem juthattak hozzá a harcok miatt.

Csütörtökön Aszad elnök is nyilatkozott az AFP hírügynökségnek – szerinte a lázadó csoportok megtörése eltarthat egy ideig, mivel a regionális hatalmak is beavatkoztak a konfliktusba. Elmondta, hogy támogatják a béketárgyalásokat, viszont ez nem azt jelenti, hogy abbahagynák a terrorizmus elleni harcot – ez alatt érti a lázadókat is. Azt is megfogadta, hogy serege elvágja a lázadók Törökországból érkező utánpótlási útvonalát. Sokak szerint azonban problémás, hogy Aszad csak a katonai megoldást lát a konfliktusra.

A szíriai kormányerők az orosz légicsapásoknak is köszönhetően bekerítették a lázadók egyik nagyobb csoportját az egyik központi városukban, Aleppóban.

Szíriában öt éve folyamatosan folynak a harcok, melyekbe eddig több, mint 250 ezer ember halt bele, 11 millióan pedig elmenekültek az otthonukból.