A második elnöki ciklusának végéhez közeledő Barack Obama most először látogatott el elnökként egy mecsetbe, ahol hosszú beszédet tartott. Ebben hangsúlyozta, hogy mennyire fontosak a muszlim amerikaiak az ország számára.
Az amerikai elnök ma a Baltimore-i Iszlám Közösséghez utazott, hogy ezzel fejezze ki támogatását az iszlám vallású amerikaiak iránt. Az elnöki hivatal, a Fehér Ház korábban azt nyilatkozta, hogy a látogatás célja az, hogy megünnepeljék az amerikai muszlimokat, akik sokat tettek az amerikai nemzetért, és hogy az elnök felhívja a figyelmet a vallásszabadság fontosságára.

Obama Baltimore-ban több mint 40 perces beszédet tartott, ebben reagált a dzsihádista terroristák miatt az amerikai muszlim közösséget ért korábbi támadásokra. Arról beszélt, hogy Amerikában elfogadhatatlan, hogy bárkit származása vagy vallása alapján ítéljenek meg. Többször is hangsúlyozta, hogy a sokszínűség az USA egyik legfontosabb értéke, amely nem gyengíti, hanem erősíti az országot. Szerinte az amerikaiaknak kötelességük elítélni bármiféle megkülönböztetést, a muszlimoknak pedig kötelességük elítélni a vallási radikalizálódást, amely terrorizmushoz vezet. Elmondta, hogy az iszlám vezetők és a hívek többsége már most is így tesz, ezért nem szabad a terrorizmust összekapcsolni a vallással.
fotó: Europress -  Mandel Ngan / AFP
Obama szerint nem a nyugati civilizáció és az iszlám között van ellentét, hanem az iszlámon belül. Arról beszélt, hogy el kell érni, hogy a különböző vallási irányzatok megint békében élhessenek a Közel-Keleten, az iszlám hívőknek pedig világszerte ki kell állniuk a terrorizmus ellen.

Beszédében külön hangsúlyozta a fiatalok helyzetét: elmondta, hogy mindent megtesz azért, hogy minél több lehetőséghez jussanak, és megmutathassák értékeiket. Arról is beszélt, hogy mindenkinek több identitása van, és ezek között nem kell és nem is szabad választani. Arra kérte a muszlim fiatalokat, hogy ne higgyenek azoknak, akik szerint nem lehet valaki egyszerre amerikai és iszlám vallású.

Ide tartozol, Amerika része vagy. …  Nem amerikai vagy muszlim, muszlim és amerikai – mondta Obama.

Arra is kérte az amerikai muszlimokat, hogy segítsék előrevinni az országot, amelynek szerinte arra van szüksége, hogy tiszteletet és bizalmat érezzenek az állampolgárai egymás iránt.
fotó: Europress -  Mandel Ngan / AFP 
Obama mostani látogatását az elnökválasztási versennyel is összefüggésbe hozták. A Fehér Ház sajtófelelőse, Josh Earnest korábban arról beszélt, hogy a republikánus oldalról felmerült a törvénytisztelő amerikai muszlimok háttérbe szorítása, amely szembemegy az ország alapvető értékeivel, és ami Obama szeretne szót emelni. A leköszönő elnök mostani beszédében többször is utalt az iszlámellenes megnyilvánulásokra, amelyek közül Donald Trump nézetei kapták legnagyobb nyilvánosságot.

Amerikában egyébként körülbelül 2,75 millió muszlim él. Az iszlám közösségek a CNN szerint mát többször kérték Obamát, hogy menjen el egy amerikai mecsetbe, és így emeljen szót az „iszlamofóbia” ellen.

Obama és az iszlám kapcsolatát azonban bonyolítja, hogy sokszor felmerült, hogy ő maga is muszlim. A CNN tavaly szeptemberi felmérése szerint a megkérdezettek 29 százaléka gondolja még mindig így, annak ellenére, hogy a részben kenyai származású elnök kereszténynek vallja magát.