Donald Trumpot is a a Nobel-békedíj jelöltjei közé választották, de meglepő lehet még Angela Merkel német kancellár és Edward Snowden nemzetbiztonsági kiszivárogtató neve is a listán.
Trump kampánybeszéde közben (Fotó: EPA/CJ Gunther)
Újabb nevek szivárogtak ki az öttagú norvégiai Nobel-bizottság jelöltjei közül. A nagy presztízzsel járó díjra általában több mint 200 jelölés érkezik, a beküldés határideje február 1-jén járt le.

A lista természetesen nem publikus, de a jelölők szabadon nyilvánosságra hozhatják, szerintük ki érdemelné a békedíjat.

A jelölő szerint - akiről még nem tudjuk, kicsoda - Trump azért érdemli meg a Nobel-békedíjat, mert "óriási lendülettel védi az amerikai békét az Iszlám Állam terroristáitól, Irán nukleáris fenyegetéseitől és a kommunista Kínától".

Hatalmas port kavart a korábbi díjazottak közében a Iowában vereséget szenvedő republikánus elnökjellt-aspiráns békedíj-jelölése.

Malala Yousafzai 2014-ben kapta meg a nagy presztízzsel járó díjat, és legtöbb esetben csak sajnálattal nyilatkozik Trumpról.

Egy brit interjúban elegánsan, de határozottan odaszólt a milliárdosnak, azzal vádolta, hogy minél több muszlim-ellenes beszédet mond, annál több terroristát képeznek a dzsihadisták.

Az AFP-nek adott interjúban tragikus, gyűlölettel teli politikusnak nevezte, akinek egész ideológiáját a diszkrimináció köré építette.

Több ezer ember adta le jelölését az oslói szavazásra, közöttük szép számmal szerepelnek parlamenti képviselők és miniszterek is.

Egykori díjazottak és néhány egyetemi professzor is tehet javaslatot, de az eredményig egészen októberig várni kell.

forrás: www.thelocal.no