Mintha a kommunizmus nagyjainak Egyiptomban vetített mását látnám egy terrorizmustól hangos ország közepén. Mintha csak önajnározástól lenne hangos a Nílus és a Gangesz völgye. Mintha minden csak az egóról szólna.  Négy kilométeres vörös szőnyeget terítettek az Sziszi elnök konvoja elé. A robbantások és a terrorizmus? Az folyhat szép csendben a maga medrében?
Fotó: Europress/ AFP - Louisa Gouliamaki
A kormányzása alatt szigorú megszorításokat végrehajtó elnököt sokan kritizálják a szőnyeg miatt. Egy katonai vezető szerint a támadások nem jogosak, hiszen nem is esz-Szíszi elnöksége alatt vették a szőnyeget.

A négy kilométeres szőnyegről készült képek különösen kellemetlenül érintik az elnököt, hiszen elfogadottságának egyik alapja, hogy kemény megszorító intézkedéseknek köszönhetően stabilizálta a gazdaságot. Legutóbb egy tévében is közvetített konferencián arról beszélt, hogy az állam sokkal több pénzt költ víztisztításra, mint amennyi bevétele ebből származik, és ez így „nem folytatható”.

Ezek fényében a konvoja elé fektetett vörös szőnyeg miatt – a közösségi oldalaktól kezdve a nyomtatott sajtóig – nagyon sok támadást kapott, főleg úgy, hogy épp egy szegények számára indított házépítési program megnyitójára tartott. Ibrahim Eissza, az egyik legnagyobb egyiptomi újság főszerkesztője a következő kérdést fogalmazta meg: „Hogyan kérhet minket az elnök a nadrágszíj összehúzására, mikor a 4 kilométer hosszú szőnyeg egész másról árulkodik”?

A katonai puccsal hatalomra jutott esz-Szíszit – a szokásoktól eltérően – egy tábornoka nyilvánosan, több tévéműsorban is próbálta megvédeni. Azt mondta, hogy a szőnyeget nem is a jelenlegi elnök kormányzása alatt vásárolták, már több mint három éve megvan. Szerinte a szőnyeg amúgy is örömöt jelent és biztosítja az egyiptomi állampolgárokat arról, hogy az emberek, az ország és a fegyveres erők bármit képesek a megfelelő módon megszervezni. 

Azt is elmondta, hogy a szőnyeget „a terület szépítésére fektették le, hogy így tegyenek jó benyomást a közvetítést az egész világon figyelőkre”.

Hát igen! A terület legyen szép! Szép vörös! Csak ne a terroristák által, ártatlan emberek vérével megfestett föld miatt!

Mert Egyiptom a vörös szőnyegek és terrorista sejtek hazája. 

A Guardian cikke nyomán a szösszenetet Bencze Attila írta.