Horváth József titkosszolgálati szakértő szerint az Iszlám Állam vegyi fegyvert, leginkább mustárgázt vethet be nyugati célpontok ellen.
Fotó: Europress / YouTube - Arbeen Unified Press Office - AFP
A szakértő azt mondta az M1 csatornán, hogy már többször is írtak arról, hogy a terrorszervezet vegyi fegyvereket vetett be.

Azt is mondta, Szíriában és Irakban több olyan szakember is "gazdátlanná vált", akik képesek vegyi fegyvereket akár kezdetleges eszközökkel előállítani. Mint fogalmazott: "Ne zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy ezeknek az embereknek egy részét az Iszlám Állam kezdte el alkalmazni" - írja az MTI.

James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) pénteken az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián azt mondta, az Iszlám Állam az amerikaiak ellen akarja bevetni vegyi fegyvereit.

Szerinte elég bizonyíték van arra, hogy az Iszlám Állam rendelkezik vegyi fegyverrel, főleg mustárgázzal, és többször is bevetette azt. Azt mondta, az 1995-ben egy vallási szekta által Tokióban elkövetett merénylet óta nem fordult elő, hogy terrorista szervezet vegyi fegyverrel próbálja meg érvényesíteni akaratát.