Európának arra kellene koncentrálnia, hogy meggyőzze a migránsokat, ne induljanak útnak - mondta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.
A szakértő szerint Németország vezetésével már vannak arra próbálkozások, hogy ha egyszer egy migráns elindul Európába, megnehezítsék a kontinensre érkezését. Ez azonban nem lehet hatékony eszköz a probléma kezelésére, másrészt humanitárius szempontból sem szerencsés.

Inkább arra kellene koncentrálni, hogy a migránsok el se induljanak. Ehhez azonban anyagi ösztönzők mellett olyan tájékoztatásra lenne szükség, amelyből kiderül: Európa mégsem a lehetőségek földje. A szakértő azt mondta: a politikusok nyilatkozatainak megváltoztatása nélkül nem lehet eredményeket elérni.

Orbán Balázs azt mondta: ahogyan Angela Merkel korábbi állásfoglalása rendkívüli módon felgyorsította a migrációt, egy hasonlóan erős nyilatkozatnak lehet valódi hatása - mondta. Hozzátette: az Európai Uniót a "többszólamú kommunikáció" jellemzi, ami nem szolgálja ezt a célt - idézte őt az MTI az M1 csatornára hivatkozva.