Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy csökkenteni kell a bürokráciát. Azért van szerinte erre szükség, mert ezzel javítható a versenyképesség. Csökkentenék a bürokraták számát, a maradók bérét így 50 százalékkal meg tudják emelni.
A miniszter az M1 csatorna műsorában arról beszélt, hogy a magyarországi ügyintézés lassú, körülményes és nehézkes. Az átalakítással az eljárásokat akarják gyorsítani, egyszerűsíteni és olcsóbbá tenni. Azt mondta, hogy Magyarországon 4 millió 300 ezer ember fizet adót, közülük pedig 1 millió ember dolgozik a közszférában. Ez azt jelenti, hogy a versenyszféra 3,3 millió dolgozója fizeti minden hónapban az 1 millió állami dolgozó bérét.

Magyarországon az állami alkalmazottak aránya 20 százalék, Ausztriában és Németországban azonban csak az emberek 10 százaléka, Szlovákiában pedig 13 százalékuk dolgozik az államnak.

Lázár János szerint az elmúlt 30 évben az állami bürokráciacsökkentés elől a tisztviselők a háttérintézményekbe menekültek, és a kormány ezen is változtatni szeretne.

Az a céljuk, hogy az állam irányítása, a minisztériumok, a kormányhivatalok és járási hivatalok is és átláthatók legyenek.

A kiszervezett állami hivatalok pedig visszakerülnek a minisztériumokba. A háttérintézmények feladatait és a feladatokhoz rendelt létszámot is felül kell vizsgálni. A munkát lelkiismeretesen, az összes adatot elemezve, minden intézményben el kell végezni. A miniszterek egy munkacsoporttal dolgoznak a feladaton.

Lázár János azt mondta, hogy a bürokráciacsökkentéssel megtakarított pénzt a rendszerben hagyják. A maradók bérét így 50 százalékkal megemelhetik. A miniszter szerint amikor alacsony a munkanélküliség, kiléphetnek az emberek az állami szolgálatból, és a piacon is kereshetnek munkát. Az állam ehhez támogatás is ad majd, lesz önkéntes kiléptetési program, karrierhíd, valamint azok, akik egykori állami alkalmazottakat foglalkoztatnak, kedvezményt fognak kapni.

A miniszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában is beszélt a bürokráciacsökkentésről. Azt mondta, hogy a bürokrácia versenyképességi hátrányt jelent az országban:

sokat kockáztatunk, ha ekkora bürokráciát tartunk fenn.
Lázár János azt is mondta, hogy le kell rövidíteni az ügyintézés határidejét. Olyan ügyintézőkre és tisztviselőkre van szükség, akik időben el merik dönteni az ügyeket "és nem vacakolnak feleslegesen, hanem meghozzák a döntést és viselik a felelősséget".

A miniszter szerint nem csak a bürokraták számát kell csökkenteni, de a jogszabályokat is egyszerűsíteni kell és az ügyintézési költségeket is csökkenteni kell. Azt mondta, hogy elsősorban az építésügyet kell egyszerűsíteni, de új adóeljárási törvény is kell. Meg kell teremteni annak a lehetőségét is, hogy könnyebben hozzá lehessen férni az uniós forrásokhoz – írja az MTI.