Egy szaúd-arábiai bíróság tíz év börtönre és kétezer korbácsütésre ítélte azt a férfit, aki több száz posztban fejezte ki ateizmusát a Twitteren. A férfinak ezen kívül kb. másfél millió forintnak megfelelő büntetést kell fizetnie.
 Fotó: Europress - Emmanuel Dunand / AFP
A 28 éves férfi bevallotta, hogy ateista, és nem bánta meg a tettét. Azt mondta, joga van kifejezni a véleményét.

A „vallási rendőrség” több mint 600 posztot talált tőle a közösségi médiában, melyekben tagadta isten létezését, kigúnyolta a Koránt, hazugsággal vádolta a prófétákat és azt mondta, a tanításaik ellenségeskedést szítanak.

2014 óta az ateistákat terroristáknak minősítik a szaúd-arábiai törvényekben. Az akkori király, Abdullah egy sor rendelettel és jogszabállyal próbálta kezelni a terrorizmust. A politikai elégedetlenség és a tiltakozások minden olyan formája ellen szigorúan fellépett, amelyek „megsérthetik a közrendet”.

A terrorizmust többek közt úgy definiálják, hogy „ateista gondolatok terjesztése bármilyen formában, megkérdőjelezése az iszlám vallás alapjainak, melyekre ez az ország épül”.

Az új törvények bevezetésekor a Human Rights Watch emberijogi szervezet illetékese azt mondta, a szaúdi hatóságok soha nem tűrték a kritikát, de ezek a törvények és szabályozások gyakorlatilag bármiféle kritikus megjegyzést vagy független szervezetet terroristának minősítenek – írja az Independent.