Lemondott az orvosi Nobel-díjat odaítélő testület vezetője, hogy megkímélje a díjat az esetleges botránytól, miután súlyos etikai és szakmai visszaélések gyanúja miatt vizsgálat indult egy pártfogoltja, az őssejtes légcső-transzplantációk úttörőjének számító Paolo Macchiarini ellen.
A stockholmi Karolinska Intézet hétfőn megerősítette, hogy „a Nobel-díj tekintélyének megőrzése céljából" a hét végén benyújtotta lemondását Urban Lendahl genetikaprofesszor, az intézet 50 professzorából álló orvosi Nobel-közgyűlés főtitkára, mivel arra számít, hogy ő is érintett lesz a vitatott sebész és őssejttudós elleni vizsgálatban.

Lendahl egyike volt azoknak a professzoroknak, akik 2010-ben Macchiarini szerződtetését javasolták a Karolinska Intézetnek.

Az intézet csütörtökön bejelentette, hogy nem újítja meg az újszerű műtétjeiről világhírűvé vált sebész szerződését, laboratóriumát pedig fokozatosan felszámolják. Pénteken azt is bejelentették, hogy külső szakértőt bíztak meg annak vizsgálatával, vétett-e bármilyen jogszabály vagy tudományos protokoll ellen Paolo Macchiarini.

Nem sokkal korábban egy svéd dokumentumfilm etikai aggályokat vetett fel Macchiarini egyes műtétjeivel kapcsolatban, ezeket az intézet is „nagyon riasztónak" nevezte. A Vanity Fair című magazin múlt havi számában azzal vádolta meg a sebészprofesszort, hogy meghamisította szakmai önéletrajzát.

A sikeresnek látszó sebészt több kollégája is azzal vádolta, hogy túlértékelte eljárásai hatékonyságát. Stockholmban megoperált három betege közül kettő meghalt, és a harmadik is több mint három éven át feküdt kórházban.

Macchiarini vezetésével végezték el 2008-ban a világ első olyan légcsőátültetését, amelyhez a páciens őssejtjeiből a testen kívül kitenyésztett szövetekkel borított donorszervet használtak fel, így nem volt szükség a kilökődést gátló gyógyszerekre. 2011-ben a világon elsőként ültettek be olyan mesterséges légcsövet, amelyet a beteg saját őssejtjeivel burkoltak be. 2013-ban saját őssejtjeiből kitenyésztett légcsövet ültettek be egy légcső nélkül született kétéves kislányba, aki három hónappal később meghalt – írja az MTI.