A beruházás célja, újrateremteni és átélhetővé tenni a XVI. századot, a végvári csatáktól a gasztronómián át a zenén keresztül egészen a borokig.
Középkori élményközpont épül Egerben. A Dobó István vármúzeum már most több mint hagyományos kiállítás. A kötelező olvasmánytól húzódozó kisiskolások akár el is játszhatják az Egri csillagok egy - egy ostromjelenetét, az Apródvár pedig rendszeres időutazást kínál a XXI. század várvédőinek.

Hallgassa meg a cikket: kattintson ide!

A most indult másfél milliárd forintos beruházás célja: újrateremteni és átélhetővé tenni a XVI. századot, a végvári csatáktól a gasztronómián át a zenén keresztül egészen a borokig.

A mai modern múzeumok nem poros intézmények, hanem izgalmasak. Nemcsak kiállítás látható benne, hanem élő történelem. Azt szeretnék hosszútávon, hogy az Egri vár egy élő vár legyen. „Olyanná szeretnénk tenni a várat, mintha az ember becsöppenne a XVI. század kellős közepébe” – mondta Csillag Tamás, projektmenedzser a Hajnal-táj című műsorban.

A középkori várudvar és maga a szerkezete lesz helyreállítva és ehhez programokat találunk ki. Olyanná tesszük, hogy kézzel fogható legyen és ki lehessen próbálni mindent – ezt már Berecz Mátyás a Dobó István vármúzeum igazgatója mondta.

A vár déli kapujától nem messze kialakítottak egy játszóházat, amelyben három nagy foglalkozató helyiség és egy fedett udvarrész is van. Mindezt azért, hogy az időjárási viszonyoktól függetlenül lehessen a gyerekek számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervezni. „Gazdag lesz az a játék-és eszközkínálat, amellyel a gyerekek találkozhatnak” – nyilatkozta Habis László, Eger polgármestere.

Kossuth Rádió