Kenya nem küldi el a riói nyári olimpiára a legjobb futóit és más sportolóit, ha nem kapnak biztosítékot, hogy megvédik őket a Zika-vírustól.
Kipchoge Keino (Fotó: Europress - Gareth Cattermole/Getty Images)
„Nyilvánvaló, hogy nem akarjuk megkockáztatni, hogy egyetlen kenyai is ott legyen, amikor a vírus eléri a járvány szintet. Brazíliának biztosítania kell számunkra, hogy elég biztonságos az országuk ahhoz, hogy odaküldjük a sportolóinkat” – nyilatkozta az kelet-afrikai ország olimpiai bizottságának az elnöke, Kipchoge Keino a Reuters hírügynökségnek.

Kenyának vannak a világon a legjobb közép- és hosszútávfutói, a tavalyi pekingi atlétikai világbajnokság éremtáblázatát meg is nyerte hét arany, hat ezüst és három bronzéremmel. Keino maga is kiváló futó volt (kétszeres olimpiai bajnok), és elmondta, hogy kapcsolatban állnak az olimpiai szervezőkkel, akiknek már jelezték is az aggodalmaikat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elsején globális vészhelyzetet hirdetett a vírus miatt. Az Amerikai Olimpiai Bizottság azt tanácsolta a sportszövetségeknek, hogy az atléták és a stábok a Zika-vírus rohamos brazíliai terjedése miatt ne vegyenek részt az augusztusi Riói Olimpiai Játékokon – adta hírül az Eurosport.