A görög gazdák hetek óta tüntetnek a Promachon-Kulata határátkelőnél. Négy bolgár kamionos ezt megelégelte és áttörte a blokádot. 80 kilométer per órával hajtottak át a határon.
Torlódás a határnál. Forrás: Europress - AFP/Sakis Mitrolidis
A négy bolgár kamionos megelégelte a várakozást és elindult Bulgáriába. Az egyik tüntető a görög Szkai tévéadónak azt mondta:

Gázt adtak, és óránkénti 80 kilométeres sebességgel hasítottak el… Teherautójukkal még a határsorompót is forgáccsá aprították.

A bolgár rendszámú kamionokat és vezetőiket a rendőrség a szemtanúk beszámolói alapján azonosította, és a bolgár oldalon jegyzőkönyvet vett fel az esetről. Egy ötödik sofőr is hasonló akcióra készült, de őt még a görög oldalon megállították a rendőrök.
Tüntető gazdák. Forrás: Europress - AFP/Sakis Mitrolidis
A görög gazdák hetek óta tüntetnek a kormány nyugdíjreform-terve ellen. Országszerte sok határátkelőnél, illetve fontosabb közlekedési csomópontnál akadályozzák a forgalmat. Időről időre lehetővé teszik, hogy torlaszaikon az autók és a kamionok áthaladjanak, de így is több kilométeres dugók alakultak ki miattuk a bolgár-török határon. Csak a görög oldalon 25 kilométer hosszú a torlódás.

Bulgária arra kérte az Európai Bizottságot, hogy avatkozzon közbe, és minél gyorsabban keressen megoldást. Azzal indokolták a kérést, hogy Görögország a torlaszokkal nem teljesíti az emberek és áruk szabad áramlására vonatkozó kötelezettségeit – adta hírül az MTI.