A Közép-afrikai Köztársaságban először születtek nyugatigorilla-ikrek. Az orvvadászok és a betegségek, valamint élőhelyük zsugorodása miatt a gorillák nagy veszélyben vannak.
A két kisgorilla a Dzaga-Sangha természetvédelmi övezetben, a Közép-afrikai Köztársaság délnyugati részén született. David Greer, a Természetvédelmi Világalap (WWF) emberszabású majmokkal foglalkozó afrikai programjának felelőse azt mondta: "Csodálatos hír ez számunkra, akik az elmúlt 16 évben a gorillák megmaradásáért dolgoztunk."

Az ikreket január végén látták először anyjukon, Maluin csüngve. Az apa, az ezüsthátú Makumba végig a közelükben mászkált, hogy megvédje őket. A kölyköknek egyelőre nincs nevük.


A WWF szerint az ikrek születése nagy hír, de az orvvadászok miatt és a betegségek, valamint élőhelyük zsugorodása miatt is veszélyben vannak. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2007-ben súlyosan veszélyeztetetté nyilvánította a nyugati gorillákat. Akkor arra figyelmeztettek, hogy 2046-ra 80 százalékkal kevesebb gorilla lesz.

A keleti gorilláknál többször is feljegyeztek már ikerszülést, a nyugati gorilláknál azonban ritkán történik ilyen. Ehhez képest tavaly Kongó északi részén is ikrek születtek.