A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a csok miatt már sokan keresték fel a bankokat, de népszerűek az egyéb, állami támogatással kombinált megtakarítások, hitelek is. Január eleje óta az OTP Bankot választották a legtöbben.
Az állami támogatás feltételei 2016 elején frissültek, az új és használt lakásokkal kapcsolatos szabályok két, külön rendeletben február folyamán fognak megjelenni.

A 10+10 millió forintos csok-ot három gyerek vállalása vagy megléte esetén lehet igényelni új lakás vásárlására, építésére. Mindemellett az egy vagy két gyermeket nevelő, vagy vállaló családok is kaphatnak támogatást. Ennek mértéke használt lakás esetén 1,43 millió, új lakás vásárlásakor pedig 2,6 millió forintban maximált. Nem szabad azonban elfelejteni azt, hogy a „második” 10 millió forint egy kedvezményes kamatozású hitel. Ezt vissza kell fizetni!

A módosításoknak köszönhetően eltörölték a 30 milliós értékhatárt is. Az új szabályozás szerint már az ennél drágább ingatlanokra is igényelhető lesz az államilag támogatott hitel. Ráadásul 2016. január 1-től azon magánszemélyek, akik maguk építkeznek, a számlák ÁFA tartalmát legfeljebb 5 millió forintig vissza is igényelhetik az államtól. Bővebben erről korábban itt írtunk.

Az OTP Bank várakozásai szerint a csok-ot igénybe vevő családok száma idén elérheti a több tízezret is. Eddig minden második támogatást és tízből hat kamattámogatott hitelt az OTP-ben vettek fel – derül ki a bank saját számításaiból.

A csok-ot azonban sokan nem önmagában választják. A pénzintézetek egyéb ajánlataival is kombinálható. Ilyen például a lakástakarékpénztár (ltp) is, ami egy államilag támogatott megtakarítási lehetőség. Az ltp lakásvásárlástól felújításon át lakáscélú kölcsön kiváltására is használható. Másik lehetőség a kamattámogatott lakáshitel. Ebben az esetben az állam a lakáskölcsön kamatainak megfizetéséhez nyújt kamattámogatást. Az előbbiek mellett létezik még a lakáshitel-cafeteria is, ahol is a munkáltatók adómentesen járulhatnak hozzá a munkavállalók lakáshitel törlesztéséhez.