Tavaly született két foltos hiéna a Szegedi Vadasparkban. A látogatók nemsokára láthatják őket, életük első hónapjait ugyanis házukban töltötték.
Forrás: Szegedi Vadaspark
Azt még nem lehet tudni, hogy a kis hiénák milyen neműek, pedig az állatorvosok már megvizsgálták őket, és a kötelező oltásaikat is megkapták. A kölykök neme azért titok még mindig, mert a nőstények és a hímek teljesen egyformák, még nemi szerveik is ugyanúgy néznek ki.  Nemük megállapításához vérmintájukat kell megvizsgálni.

A hím és a nőstény hiénák azért hasonlítanak annyira, mert a nőstények tesztoszteronszintje is nagyon magas. A felnőtt hiénanőstények nagyobbak, mint a hímek, és ugyanolyan agresszívak.

A foltos hiénákat a gondozók a kifutón etetik, így lehet őket a legjobban megfigyelni. Igaz, a kis hiénák sokáig, akár 12-16 hónapos korukig is szopnak.  A nyilvános etetés március közepétől november elejéig tart.
Forrás: Szegedi Vadaspark
A foltos hiénák eredetileg Afrikában a Szaharától délre, füves szavannákon és bozótos területeken élnek. A tudósok sokáig azt hitték, hogy dögevők, de mára kiderült, hogy ügyesen vadásznak. A hiénák képesek egyedül is elfogni kisebb rágcsálókat, nagyobb állatokra azonban falkában vadásznak. Egy 10-20 hiénából álló csoport kevesebb mint egy perc alatt képes megenni egy egész zebrát.

A hiénáknak nagyon erős állkapcsuk van, amellyel a csontokat is össze tudják roppantani. Nyak- és vállizmaik olyan erősek, hogy saját testüknél nagyobb állatokat is el tudnak vonszolni. Főleg sötétben vadásznak és akár óránkét 60 kilométeres sebességgel is képesek futni - írja az MTI.