Két évvel ezelőtt 43 diákot tartóztattak le a rendőrök, aztán átadták őket egy drogkereskedő bandának. A diákok pedig nyomtalanul eltűntek. A kormány korábban azt állapította meg, hogy a diákokat lemészárolták és elégették egy szemétdombon. Egy argentin kutatókból álló csoport szerint ez nem így történt.
Az argentin csapat nem támasztja alá a kormány verzióját. Europress - Alfredo Estrella/AFP
Argentin törvényszéki orvosszakértők azt mondják, hogy nem az eltűnt diákok DNS-ét találták meg egy szemétdombon, Cocula város közelében. A kormány viszont azt állítja, hogy miután a rendőrök átadták a bűnbandának a diákokat, Cocula mellett ölték meg és égették el őket.

Az egy évig tartó vizsgálat után az argentin bűnügyi antropológusok arra a következtetésre jutottak, hogy semmiféle biológiai vagy tárgyi bizonyíték nincs arra, hogy a 2014-ben eltűnt 43 diákot megölték, elégették és utána a szemétdombra dobták volna.

A szakértők azt mondják, hogy a nyomok alapján az elmúlt években több tűz is volt a szeméttelepen, de egyik sem volt elég nagy a 43 holttest elégetéséhez. A szeméttelepen 19 embertől találtak csontmaradványokat, de ezeknek nincs közük a diákokhoz.

A mexikói kormány azt állítja, hogy a diákokat 2014. szeptember 26-án tartóztatták le a rendőrök Igualában. Abban az időben Jesus Murillo Karam volt a főállamügyész. Ő azt mondja, hogy a nyomozás során kiderült, a rendőrök átadták a diákokat egy drogcsempész bandának, a banda pedig meggyilkolta őket a szeméttelepnél. Aztán egymásra rakták a holttesteket és elégették őket. Miután elégtek a holttestek, a bandatagok zsákokba gyűjtötték a hamut és a maradványokat és egy közeli patakba szórták. Két diák, Alexander Mora és Jhosivani Guerrero maradványait sikerült azonosítani a zsákokból. Igaz, a kormány csak Mora esetében teljesen biztos ebben.
A családtagok a diákok képeivel. Foto: Europress - Alfredo Estrella/AFP
Az argentinok azt mondják, hogy ők nem voltak ott, amikor megtalálták a zsákokat és ezért nem tudják megmondani a maradványok eredetét. Az egyik zsákban talált maradványról az Innsburcki Egyetem laboratóriumában állapították meg, hogy Alexander Morához tartozik. Az argentin kutatók szerint Mora maradványai méretben nem egyeznek meg a zsákban talált más maradványokkal.

Mora maradványain kevés égetésre utaló jel van. És annak sincs nyoma, hogy lett volna tűz az utóbbi időben a szemétdombnak azon a részén, ahol megtalálták. Tavaly szeptemberben az Emberi Jogok Amerikai Tanácsának szakemberei is arról beszéltek, hogy a kormány vizsgálatának eredményei súlyosan hiányosak.

A laktanyákban keresnék őket

Az újabb vizsgálatok eredménye után a mexikói főügyészség azt mondta, hogy az eltűnt diákok ügyét még nem zárják le - írja a BBC. Tovább folytatják a nyomozást és az új szálakat is megvizsgálják, amíg ki nem derítik, hogy mi történt az eltűnt diákokkal.

A diákok szülei eközben azért küzdenek, hogy bemehessenek azokba a katonai laktanyákba, amelyek a környéken vannak. Szerintük ugyanis ott kell keresni a nyomokat, amelyek elvezetnek a diákokhoz.

Az eltűnés idején a környéken lévő katonáknak megtiltotta a kormány, hogy az ügyészeken kívül bárkivel szóba álljanak. 
Foto: Europress - Niklas Halle'n/AFP
Pert indítottak a HSBC Bank ellen azok az amerikai családok, amelyeknek valamelyik tagját a mexikói drogbandák gyilkolták meg. A családok szerint a bank 2010-11-ben között segített tisztára mosni a kartellek pénzét. Azzal, hogy a bank részt vett a pénzmosásban, támogatta a nemzetközi kábítószer-kereskedelmet, és ezzel a bandatagok brutális akcióit is. A londoni bankot már a hatóságok is figyelték azért, mert kapcsolatban állt a kartellekkel. 2012-ben kétmilliárd dollár büntetést kellett fizetniük, mert nem tettek semmit azért, hogy megállítsák a drogkereskedelemből származó százmilliók átutalását. Akkor azt ígérte a bank, hogy kijavítja ezt a hibát. Az amerikai kormány a volt New York-i ügyészt, Michael Cherkaskyt bízta meg azzal, hogy ezt ellenőrizze. (Business Insider)