Őrkutyák fojtottak meg egy rókát Szerencsen. Megvizsgálták a róka tetemét, és kiderült, hogy veszett volt.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) vizsgálta meg a A Szerencs-Ond városrészről származó rókatetemet.

A veszettség az egyik legveszélyesebb, állatról emberre terjedő betegség. Gyógyíthatatlan.

A vírus mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás. A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. 

Vadállatok közül a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák: Magyarországon mintegy 70 ezer példány él. A rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Emellett a kutyákat is évente kötelező beoltani veszettség ellen.

A szomszédos országok közül Ukrajnában és Romániában is jelen van a betegség. Ukrajnában az elmúlt években több száz háziállat és vadon élő állat is elpusztult, de ember is meghalt veszettség miatt.

Ezt tanácsolja a hivatal a veszettség megelőzésére:

- A természetellenesen viselkedő (barátságos vagy támadó), vadon élő emlősállattal (róka, aranysakál, őz, kóbor eb) ne érintkezzen!
- Ha jármű által elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott róka tetemét találja meg, ne nyúljon hozzá! Mindkét fenti esetben értesítse az állategészségügyi hatóságot!
- Ha veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát.
- Ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait véli felfedezni rajta, haladéktalanul értesítse állatorvosát!
- Ne feledkezzen meg az ebek kötelező veszettség elleni oltásáról!
Mindenképpen javasolt a nem kizárólag lakásban tartott (kijáró) macskák megelőző veszettség oltása is.