Haitin a tüntetők halálra vertek egy férfit, amikor volt katonákkal csaptak össze. Az országban a politikai bizonytalanság egyre nagyobb, a tömeg pedig emiatt vonult utcára.
Katonák a főváros utcáin. Forrás: Europress - AFP/Hector Retamal
A tüntetők Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben támadták meg a férfit, mert azt gondolták, hogy az ország feloszlatott hadseregének volt tagja lehet.

Nagyjából 100 volt katona, köztük néhány fegyveres vonult fel a városban teherautókon és motorokon.

Haiti elnöke vasárnap hagyja el hivatalát, de utódja még nincsen, ezért az ország helyzete bizonytalanná vált. A választást múlt hónapban határozatlan időre elhalasztották, mert erőszak tört ki és az első fordulót többen csalásnak tartották.

Az első fordulóban a volt elnök, Michel Martelly által támogatott Jovenel Moise nyerte a szavazatok egyharmadát, az ellenzéki Jude Celestin kapta a szavazatok egynegyedét. Az ellenzéki jelölt „nevetséges bohózatnak” nevezte a választást, az ellenzékiek pedig tüntetni kezdtek.

Martelly kritikusai attól félnek, hogy az elnök megpróbál hatalmon maradni és irányítani a hatóságokat. Az elnök múlt héten azt mondta, hogy nem hagyja bizonytalanságban az országot, de aztán hozzátette, hogy egy további napot sem akar posztján maradni.

Az elemzők szerint hatalmi vákuum alakulhat ki, amely a befektetőket is elriasztja az országból. Haiti pedig még a 2010-es földrengést sem heverte ki. Azóta főként nemzetközi adományokkal és külföldi támogatással igyekeztek a gazdaságot helyreállítani. Az amerikai kontinensen Haiti a legszegényebb ország, az embere mintegy 60 százaléka a létminimum alatt él – írja a BBC.