A következő hetekben akár 70 ezer migráns is Görögországban ragadhat. Jannisz Muzalasz bevándorlásügyi miniszter vasárnap egy görög tévéműsorban azt mondta, hogy jelenleg 22 ezer migráns van az országban, de számuk tízezrekkel is gyarapodhat.
Forrás: Europress - AFP/Sakis Mitrolidis
A görög-macedón határon fekvő településen, Idomeniben vasárnap 6-7 ezer migráns várakozott. A befogadóállomást eredetileg 1500 ember ellátására tervezték. A többiek egy hevenyészett táborban várnak arra, hogy Macedóniába léphessenek. Sokan napok óta vannak ott, de nem tudják őket ellátni.

Macedónia a múlt hét óta szigorúbban ellenőrzi az országba lépőket, és az afgánokat be se engedi. Szombaton ezért csak 300 migráns léphetett az országba.

A macedónok azt mondták, hogy csak lassítják a migránsáradatot, a balkáni útvonalon fekvő többi országhoz hasonlóan. Görögország tiltakozik Macedónia intézkedései ellen, hiszen nem tudják elszállásolni a migránsokat. Ezért sokan bolyonganak az országban.

A görög bevándorlásügyi miniszter szerint a NATO embercsempészet elleni földközi-tengeri missziója 70 százalékkal csökkentheti az Európába érkező migránsok számát, de nem tudja teljesen megállítani azt.

Jannisz Muzalasz azt mondta, hogy kormánya rendkívüli humanitárius segélyt kért. 228 millió eurót, takarókat, sátrakat és más felszerelést kértek az Európai Uniótól. Sajtóértesülések egy olyan kuponrendszerről is szó volt, amellyel szállást kaphatnának az érkezők – írja az MTI.