Közel kétezren tüntettek a görögországi Kósz szigetén a migránsokat fogadó regisztrációs központ (hot spot) építése ellen. A központ megépítését az Európai Unió kérte Görögországtól.
Fotó: Europress-Eurokinissi/AFP
A helyi sajtó szerint több tucat demonstráló próbált bejutni a Kósz kikötőjétől tíz kilométerre lévő építési területre. A rendőrök könnygázzal oszlatták fel a tömeget. David Geraszklisz, Kósz alpolgármestere azt mondta: szerdán még csak ezren tiltakoztak, most viszont már kétezren voltak.

Szerdán a hot spot építése ellen tüntetők a polgármesteri hivatal előtt gyülekeztek, ahol Jorgosz Kiricisz polgármester azt mondta: a hot spot rontani fogja Kósz idegenforgalmát. A görög kormány viszont az Európai Unió nyomására egy hete megígérte, hogy február 15-re hot spotokat épít a török partok közelében lévő öt szigeten, így Kósz szigetén is. Ezeknek az a célja, hogy jobban ellenőrizni tudják a török-görög tengeri határon át Európába induló migránsokat.

A görög kormány azután volt kénytelen beleegyezni a hot spotok építésébe, miután felvetődött, hogy ellenkező esetben  ki fogják zárni az országot a schengeni térségből.

Kósz hatóságai kezdettől fogva attól tartottak, hogy a migránsok miatt visszaesik a legfőbb megélhetési forrásának számító idegenforgalom. A 33 ezer lakosú Kósz szigetet főleg német, brit és skandináv turisták látogatják.