Az al-Shabaab iszlamista szervezet kettős merényletet követett el a délnyugat-szomáliai Baidoa városában vasárnap. A merényletek két étteremnél történtek, a robbantásokban legalább 21 ember meghalt.
Az első merénylet a város egyik étterme előtti forgalmas útkereszteződésben, a második pedig egy közeli étteremben történt. Egy rendőr szerint az egyik terrorista az útkereszteződésben robbantotta fel autóját, egy másik pedig az étteremben robbantott. Olyan vendéglőket támadtak, amelyeket a helyiek és tisztviselők is szívesen látogattak.

A rendőrség egyelőre 21 halálos áldozatról tud, és a merényletben legalább 20 ember meg is sérült. A rendőrök hozzátették: "Az étterem és az útkereszteződés is rendkívül forgalmas volt, így a halálos áldozatok száma még tovább nőhet."

Az al-Shabaab pénteken is robbantott egy mogadishui szállodában. Oda főleg a kormány tisztségviselői és üzletemberek, cégvezetők járnak, nem pedig turisták. Ott legalább 14 ember meghalt, 30 pedig megsebesült.

Az al-Shabaab az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szövetségese. Szomáliában a szervezet tagjai már több ezer embert öltek meg. A szervezet korábban Szomália jelentős részét uralta, de az elmúlt években afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani az ország nagyobb városaiból.

Az al-Shabaab azóta gerillahadviselést folytat, és főleg öngyilkos merényleteket követ el – írja az MTI.