Erdősi Lászlóné és Nyakó istván népszavazási kérdését is a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé terjeszti a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.
Forrás: MTI
Kedden délelőtt ketten is benyújtották népszavazási kezdeményezésüket az NVI-hez. Azután tették ezt, hogy a Kúria elutasította a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Erdősi Lászlóné és Nyakó István MSZP-s politikus négy másodperc különbséggel adták be kérelmüket.

Az NVI elnökének, Pálffy Ilonának öt napja volt arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a beadott kérdéseket, amelyeket, ha megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, akkor az NVB elé terjessze. A kérdés formai vizsgálatánál az NVI elnöke a többi között azt ellenőrzi, hogy a kérdéshez benyújtottak-e húsz és harminc közötti támogató aláírást, a kezdeményezőt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az adatvédelmi nyilvántartásba vette-e, valamint a benyújtó magánszemély közölte-e a nevét, a lakcímét, a személyi azonosítóját és a nyilatkozatát arról, hogy a kezdeményezést magánszemélyként nyújtja be.

Az NVI elnöke azt is vizsgálja, hogy nem áll-e fenn az úgynevezett "párhuzamosság" a benyújtott és már folyamatban lévő kérdések között.

Az MTI érdeklődésére az NVI-nél vasárnap délután elmondták: a határidő vasárnap jár le, de,bár a "párhuzamossági moratórium" indokolná, 

Pálffy Ilona egyik kérdés esetében sem hoz elutasító határozatot és mindkét kérdést az NVB elé terjeszti.

Pálffy Ilona célja ezzel az, hogy minél hamarabb eldőljön a hitelesítés kérdése.

Az NVI szeptembertől csak olyan beadványt vesz át, amelyen szerepel az érkezési időpont. Ez alakítja ki a dokumentumok beérkezésének sorrendjét, így az elbírálás sorrendjét is. A népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés. Addig nem lehet ugyanolyan témájú kérdést benyújtani, amíg nem utasítják el a korábbit – írja az MTI.

Kedd délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdösi Lászlóné tudta leadni, néhány másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat - emlékeztet az MTI.