Érelmeszesedéses embereket kezelt engedély nélkül, engedélyezetlen szerrel egy négytagú (egy biológusból, két orvosból és egy ápolóból álló) csoport Miskolcon és Budapesten. Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték őket.
A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a biológus végzettségű férfi kikísérletezett egy "antigént" és egy immunizáló kezelést, amelyeknek alkalmazásával meggyőződése szerint megelőzhető, illetve gyógyítható az érelmeszesedés. A betegek, miután a médiából vagy ismerőseiktől tudomást szereztek a kezelésről nála, vagy társánál jelentkeztek, aki egy fővárosi, VIII. kerületi orvosi rendelőben, valamint egy miskolci magánrendelőjében dolgozott ápolóként.

A budapesti rendelőben legkevesebb 45 emberen, a miskolci magánrendelőben szintén hosszabb ideig, több betegen végeztek immunizáló kezelést, azonban engedélyük nem volt ehhez a tevékenységhez.

A bíróság megállapította, hogy az "antigén" ismeretlen hatású szer, előállítása, forgalomba hozatala, és emberi szervezetbe juttatása engedélyköteles. A férfinek azonban nem volt erre vonatkozó engedélye.

A jelentkezőktől vért vettek, azt feldolgozták, a vérkomponenst lefagyasztva tárolták, majd visszajuttatták a páciens szervezetébe. Erre szintén nem volt engedélyük.

A bíróság nem vizsgálta, hogy a szérumban milyen hatóanyagok voltak, és ezek az emberi szervezetre káros vagy gyógyító hatása voltak-e.

A férfi azt mondta, szándékosan nem engedélyeztette a szert, mert attól félt, hogy az eljárás során ellopják a tudását.

A férfit 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, és mintegy hatmillió forintos vagyonelkobzást is elrendelt. Három nő társát tíz hónap, illetve egy-egy év felfüggesztett börtönre ítélték - adta hírül az MTI.