Legalább három embert megsebesítettek, amikor verekedés tört ki a Ku Klux Klan tagjai és az ellentüntetők között a kaliforniai Anaheimben.
Fotó: Europress - Ringo Chiu / AFP
Tizenhárom embert letartóztattak – vannak köztük Ku Klux Klan tagok és ellentüntetők is.

A Klán tagjai egy helyi parkban tartottak gyűlést, amikor az ellentüntetők megtámadták őket.

Az egyik áldozat súlyos állapotban van. Azt a klántagot, aki feltehetően egy zászlórúddal megszúrta a demonstrálót, szintén letartóztatták. Az amerikai sassal díszített zászlórúddal három tüntetőt sebesíthettek meg.

Az ellentüntetők órákkal azelőtt a helyszínen voltak, mielőtt a hat Ku Klux Klan tag megérkezett.

A klántagok „Csak a fehér élet számít” feliratú táblákat és konföderációs zászlókat vittek. Amikor lepakolták a táblákat, a deszkákkal felszerelkezett tüntetők körülvették őket. Egyesek elkezdtek rugdosni egy klántagot, akin Grand Dragon feliratú póló volt – ez az egyik magas rangú pozíció neve a klánban.

„A klántagok az életükért küzdöttek” – mondta egy szemtanú.

Egy másikuk szerint hagyni kellett volna, hogy a fajgyűlölők tüntethessenek, mert „ez Amerika, ahol szólásszabadság van”.

Egy harmadik szemtanú kirángatott egy klántagot a tömegből, majd megkérdezte: „milyen érzés, hogy egy zsidó ember mentette meg az életed?” A férfi megköszönte neki a segítséget.

A Ku Klux Klan Amerika egyik legrégebbi és leghírhedtebb gyűlöletcsoportja. A feketéket, a zsidókat, a katolikusokat és a bevándorlókat támadják. Anaheimben régi hagyománya van a csoportnak, az 1920-as években a városi tanácsba is beválasztottak Ku Klux Klan tagokat – írja a bbc.com.