Hat ikerpár jár egy pápai általános iskola második osztályába. A tanító néni állítja, már meg tudja különböztetni az egyforma kicsiket.
A pápai Tarczy Lajos Általános Iskola egyik tantermébe lépve szinte káprázik az ember szeme. Több, egymáshoz teljesen hasonló kisgyerek ül a padokban. A 2/A városszerte híres, hiszen a 29 tanulóból hat kicsinek ikertestvére van.
– Az első osztály három ikerpárral indult, aztán jöttek a többiek. A véletlen hozta, nem szándékosan tettük egy osztályba az ikreket – meséli Venczel Csaba iskolaigazgató. – A gyerekek jól kijönnek egymással és a közösséggel. Az osztályban amúgy van két fél ikerpár is.
A gyerekek között vannak egy- és kétpetéjű ikrek is, a tanító néniknek kezdetben igencsak feladták a leckét.
– Eleinte volt, akit csak a frizurájáról tudtunk megkülönböztetni vagy az aznapi ruházatáról – mondta Kalmárné Bokai Ildikó pedagógus. – De mivel Vanessza és Virginia ugyanúgy is öltözik, és a hajuk is egyforma, sokszor gondban vagyunk. Csak Levente és Tamás csinál viccet abból, hogy ikrek, már a bemutatkozásukkor is a másik nevét mondták be - írja a Bors.

Négy tény az ikrekről

1. Magyarországon 2012-ben 87 717 születésből 1455 volt ikerszülés. 1424 kettes, 31 pedig hármas. Minden hatvanadik szülésre jutott egy ikerpár.
2. 1998 óta gyakoribbak az ikerszületések. Ezt a magzatvédő vitaminok használatával, a mesterséges megtermékenyítéssel, a gyógyszeres kezelésekkel, továbbá az anyák gyermekvállalásának későbbre tolódásának hatásával magyarázzák.
3. Az 1990-es években a természetes fogantatásoknál általában két–három százalékában születtek ikerpárok. A mesterséges megtermékenyítések után a megszületett gyerekek harminc százaléka iker.
4. 1970 és 2012 között a harmincévesnél idősebb anyák körében már átlag feletti az ikerszülés, a legmagasabb mutatóval a 35–49 esztendősek szerepeltek.
(Forrás: ksh.hu)