A baktériumfertőzés véres hasmenést és veseelégtelenséget okoz a csecsemőknél. Tucatnyi kisgyereket vittek ilyen tünetekkel kórházba Romániában. Hétfőn már a második gyerek halt meg.
Február eleje óta 16, főként Arges megyei, két év alatti gyereknél jelentkeztek a kólibaktériumos fertőzésre utaló tünetek. Közülük tízet a fővárosi Marie Curie gyerekkórházban ápolnak, hatot az intenzív osztályon. Egy 11 hónapos kislány február 4-én halt meg a fertőzés szövődményeitől, hétfő hajnalban egy másik, lélegeztetőgépre tett egyéves kislány is meghalt.

Bár a megbetegedések egy kivétellel egyetlen megyében történtek, a román egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudják, mi okozta a fertőzést. Az egészségügyi államtitkár szerint "nem lehet fertőzési gócról beszélni", mert a megbetegedések különböző településeken, különböző szociális környezetben élő családoknál jelentkeztek.

A közegészségügyi hatóság az Arges megyei ivóvizet ellenőrzi, múlt héten pedig egy áruház narancsait vizsgálták laboratóriumban, miután több szülő jelezte, hogy az onnan vett narancsot adta gyerekének. Egyelőre nincsenek jelei annak, hogy járvány alakulna ki: az utóbbi héten már nem regisztráltak újabb fertőzést. A meghalt csecsemők ügyében emberölés miatt eljárást indítanak.