A brokkoli és más hasonló zöldségek egyik összetevője lassítja a mellrákos embereknél a rákos sejtek növekedését egy új tanulmány szerint. A zöldség különösen a betegség korai szakaszában gátolja a sejtek szaporodását.
Az Oregoni Állami Egyetem (OSU) és az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem kutatói szerint a szulforafán (egyfajta antioxidáns, amely védi a sejteket) nevű bioaktív vegyületről már korábban is kimutatták, hogy segít a rák megelőzésében. Az új tanulmány eredményei szerint most már azt is tudják, hogy a rák előrehaladását is lassíthatja a brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek.

A vizsgálatban 54 olyan nő vett rész, akinek mammográfiás szűrővizsgálata elváltozást mutatott. A nőket véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport placebót, a másik pedig szulforafán tartalmú étrend-kiegészítőt kapott. A második csoport annyi szulforafánt kapott, amennyi egy csésze brokkolicsírában van.

Az OSU professzora, Emily Ho azt mondta: "Meglepő módon a sejtnövekedés markereinek csökkenését tapasztaltuk, ami azt jelenti, hogy az összetevő segíthet lassítani a rákos sejtek növekedését."

A felfedezés azért is jelentős, mert eddig úgy gondolták, hogy az étrend csak a rák megelőzésében segít, de most kiderült, hogy a már létező daganatok növekedését is lassítani lehet megfelelő étkezéssel.

Korábbi tanulmányok szerint azok a nők, akik nagy mennyiségben fogyasztanak keresztesvirágú zöldségeket - brokkolit, karfiolt, káposztát vagy kelkáposztát -, kisebb eséllyel lesznek mellrákosak.

A tudósok azt mondják, hogy további tanulmányokra van szükség, hogy meg lehessen állapítani az ajánlott beviteli mennyiséget – írja az MTI.