François Hollande elnökségének eddigi legnagyobb botránya, hogy kiderült: az adócsalás elleni harccal megbízott költségvetési miniszternek titkos svájci bankszámlája van. Most elkezdődött a bukott politikus bírósági pere.
Jérôme Cahuzac a bíróságon. Foto: Europress - Lionel Bonaventure/AFP
Jérôme Cahuzac-ot 2012-ben jelölte az adóelkerülés elleni hadjárat vezetőjévé a köztársasági elnök. Az volt a feladata, hogy megakadályozza, hogy a gazdagok adózás nélkül vigyék külföldre a pénzüket. Az elnök szerint a gazdagoknak is ki kell venniük a részüket a francia gazdaság talpra állításából.

Egy évvel később a költségvetési miniszter beismerte, hogy 20 éve rejtegeti a pénzét titkos svájci bankszámlán. Ráadásul erről hazudott a parlamentnek és ezzel jócskán rontotta az Hollande-ról kialakult képet.

Hétfőn kezdődött a politikus pere. A volt minisztert adócsalással, adóelkerüléssel és pénzmosással vádolja az ügyészség. Ha bebizonyítják a bűnösségét, akkor hét év börtön várhat rá. Ezen kívül 2 millió euró büntetést is fizethet. A per nem jön jól az elnöknek. Akár a 2017-es újraválasztását is veszélybe sodorhatja.

Az idén 63 éves Cahuzac eredetileg szívspecialista orvos volt, aztán plasztikai sebésszé képezte át magát. Az 1990-es évektől kezdve ő volt Párizsban a legismertebb hajbeültető orvos. A rendelője a Champs Élysées közelében volt. A hozzá járó ismert művészek és politikusok hiúságából gazdagodott meg. Ők segítették a politikai karrierjét is.

Az adócsalás elleni harccal nyert a választáson

Amikor Hollande kinevezte költségvetési miniszterré, akkor azzal bízta meg, hogy szigorúan lépjen fel az adóelkerülés ellen. Ez volt az egyik legfontosabb programja akkor a kormánynak: a korrupció letörése és a leggazdagabbak megadóztatása. Gyakorlatilag ezzel az ígérettel nyerte meg Hollande a választást.

Néhány hónappal később hozta nyilvánosságra a Mediapart nevű oknyomozó honlap, hogy a politikus 1992-óta rejtegeti a pénzét Svájcban. A UBS bankban vezetett titkos számlán 600 ezer eurót tartott. A Mediapart arról írt, hogy 2010-ben éppen azelőtt utazott Genfbe - átutalni a pénzt egy szingapúri bankba-, hogy kinevezték volna a parlamenti pénzügyi bizottság vezetőjének.
Vajon igazat mondott? Hollande és Cahuzac korábban. Foto: Europress - Miguel Medina/AFP
Cahuzac dühösen reagált a vádakra és mindent tagadott. Négy hónapos kampányba kezdett, hogy az ártatlanságát bizonygassa. Eközben azt hazudta a parlamentnek, hogy sohasem rejtegetett pénzt Svájcban- írja a Guardian. Minden nagyobb tévéhez elment beszélgetni. Nekik és Hollande-nak is hazudott. A kormány is hónapokig kiállt mellette. Még amikor lemondásra kényszerült, akkor is az ártatlanságát bizonygatta.

Aztán 2013. áprilisában Cahuzac mindenkit meglepett, amikor nyilvánosan beismerte, hogy valóban az övé volt a számla. Adót csalt és aztán hazugságspirálban találta magát.

Az adócsalási ügy most kezd rajta is túlnőni. A bíróság nem csak arra kíváncsi, hogy mit csinált a hajátültetésből származó jövedelmével. Hanem arra is, hogy a nagy gyógyszergyárak milyen pénzeket adtak neki konzultációért és lobbizásért, miután az elnökválasztás előtt otthagyta az egészségügyi minisztériumi állását.

Madárka

A bíróság arra is nagyon kíváncsi, hogy tudott „Madárka” álnéven, telefonon keresztül pénzt felvenni a számlájáról, mielőtt miniszter lett. Ezt a nevet mondta a bank képviselőjének. Amikor személyesen is találkoztak, a képviselő egy vaskos borítékot adott át neki.

Az továbbra is kérdés marad, hogy mennyit tudtak Cahuzac ügyeiről a magasabb pozícióban lévő politikusok és mennyit tudott maga a köztársasági elnök. Amikor Cahuzac lemondott, akkor François Hollande arról beszélt, hogy fogalma sem volt a bankszámláról.

A politikus volt felesége, Patricia Ménard szintén vádlott az ügyben. Ő is a hajklinikán dolgozott. A válásuk hosszú és keserű volt, de az közös bennük, hogy az asszonynak is volt titkos svájci bankszámlája. Rajtuk kívül néhány pénzügyi tanácsadó és a genfi bank ellen is eljárás indult. Cahuzac-ot azzal is gyanúsítják, hogy az anyja nevén nyitott bankszámlákon rejtette el az adóhivatal elől a hajátültetésekből származó bevételét.

A hatalmas botrány után Hollande azt ígérte, még jobban megerősíti a pénzügyi visszaélések, a korrupció megelőzése és a politikai élet jobb átláthatósága érdekében  hozott intézkedéseket.