Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint válaszút elé érkezett a magyar külpolitika, világossá kell tennie, milyen közösségben képzeli el az ország jövőjét.
Tóbiás József csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a nap folyamán közel ötven európai uniós és NATO-tagállam nagykövetével találkozott.

A diplomatáknak beszámolt arról, hogy az MSZP megítélése szerint most már nem Kelet vagy Nyugat, jobb- vagy baloldal között kell választani.
A demokrácia, a szabadság, az emberség hívei állnak szemben egy autoriter rendszer híveivel - mondta.

A szocialista politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozója "ékes bizonyítéka annak", hogy a magyar kormányfő ki akarja zárni országát az EU-ból. Orbán Viktor nem azt akarja, hogy Magyarország  az EU gazdagabb és szabadabb országaival alkosson közösséget - tette hozzá.

Tóbiás József azt mondta, most olyan helyzet van, amikor világossá kell tenni ki milyen értékek mentén, milyen közösségben képzeli az ország jövőjét.

Kijelentette: az MSZP már korábban is világossá tette, hogy Magyarországnak az euroatlanti szövetségben van a helye, az EU és a NATO tagként.

Az MSZP elnöke közölte, úgy ítélik meg, mivel a szerdai moszkvai tárgyalás érdemi eredményt nem hozott, annak nem lehetett más célja, mint az, hogy Oroszország "ütközőzónává" tegye Magyarországot és a magyar miniszterelnök puhaságával hagyja ezt.

Tóbiás József emlékeztetett arra, hogy amikor 2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnök elkezdte építeni a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatokat, Orbán Viktor az ellenzék vezetőjeként hazaárulással vádolta a kormányfőt.

A szocialista frakcióvezető elmondta, az EU kihívásokkal néz szembe, meg kell erősíteni az értékeit, de Orbán Viktor nem segít ebben, hanem politikájával gyengíti azt. Szerinte ezért Magyarország veszélyes helyzetbe kerülhet a következő években.

A pártelnököt kérdezték Habony Árpád és a Szépművészeti Múzeum kapcsolatáról. Tóbiás József azt mondta: így urizálnak ők, semmi sem szent, úgy tekintik, hogy őket felhatalmazta valaki, hogy ezt is megtegyék. Nem szolgálatot, hanem kiszolgálást várnak el ezektől az intézményektől - tette hozzá.

Forrás: MTI/Fotó: MTI