Asraf Gáni, afgán elnök kirúgta protokollfőnökét pénteken, mert a kabuli kormány és a kandahári törzsi tanács egyeztetésén felpofozta a tanács vezetőjét. Az elnök támogatottságát pedig veszélybe sodorta a pofonnal.
Asraf Gáni. Forrás: Europress / Sean Gallup - Getty Images
Azért szervezték a találkozót, hogy fenntartsák és megerősítsék a törzsek támogatását az egységkormány iránt a stratégiailag fontos térségben. Az egyik törzsi vezető mégis arról számolt be, hogy csak azért nem folyt vér, mert az elnök is ott volt.

Naszím Sarifi protokollfőnök és Szajed Dzsan Hakrezval törzsi vezető először sértegették egymást, ezután a protokollfőnök megütötte Hazrevalt.

Asraf Gáni még a helyszínen kirúgta a protokollfőnököt és közleményben fejezte ki sajnálatát az eset miatt. Hozzátette, hogy a kandahári törzsi vezetők méltósága és büszkesége is értékes számára, nem csak a sajátja.

A törzsi méltóságok nem bocsátottak meg az elnök bocsánatkérésének hatására. A törzsek támogatására azonban az elnök kormányának szüksége van. Az egyik törzs magas rangú tagja azt mondta, hogy nem elég nekik a protokollfőnök elbocsátása. Sarifit bíróság elé kell állítani és börtönbe zárni a sértésért.

Kandahár tartomány Pakisztánnal határos és a tálib lázadók egyik fellegvára. A törzsi méltóságok nélkül Asraf Gáni kormánya elveszítheti befolyását a déli területeken. A biztonság fokozatos romlása miatt ugyanis már így is egyre többen bírálják az ország vezetését – írja az MTI.