Két zikalázzal fertőzött beteg nyálából és vizeletéből is kimutatták a vírust a brazil kutatók. Az Oswaldo Cruz Alapítvány egészségügyi intézményének kutatói genetikai teszteket végeztek a mintákban.
Kisfejűséggel született gyerek. Forrás: Europress - Getty Images/Mario Tama
A kutatók a fertőzöttek nyál- és vizeletmintáiban élő vírusokat találtak, de az még nem derült ki, hogy a nyálban vagy a vizeletben is fertőzőképesek-e.

A hét elején Texasban olyan zikavírus-fertőzést is diagnosztizáltak, amelyet szexuális úton adtak át. Csütörtökön pedig Brazíliában mutatták ki, hogy tavaly vérátömlesztéssel is fertőződtek meg emberek.

A Müncheni Egyetem kutatói a héten spermában és vizeletben mutatták ki a vírust, méghozzá több héttel a betegek gyógyulása után.

A zikaláz járványa Brazília északkeleti részéről indult, és már több mint 30 országba eljutott az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.

A kórokozó kóros kisfejűséget okoz, azaz a mikrokefália nevű születési rendellenesség terjedéséért is felelős. Eddig csaknem 5 ezer ilyen rendellenességet regisztráltak, és több mint ezer esetet vizsgáltak meg. A vizsgált betegek közül csak 404 esetben igazolódott be a mikrokefália gyanúja, és csak 17-szer az, hogy valóban a Zika-vírus okozta azt – írja az MTI.