Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter azt mondta, a többi országgal együttműködve kell megpróbálni megállítani a migránsokat a görög-macedón határon.
A külügyminiszter szerint ezt Ausztriának nem a nemzeti intézkedések helyett, hanem a saját lépéseivel összhangban kell véghezvinnie. Azt mondta, a belső határok nélküli Európa csak jó külső határokkal működik, ami azonban a görög-török határszakaszon nem teljesül.

Azt is mondta, tavaly Macedóniával megbeszélések folytak arról, hogy osztrák katonák és rendőrök segítsenek a határvédelemben, de Európa ekkor még nem mutatkozott késznek, hogy megállítsa a migránsok áradatát. Most már nem csak Ausztria, hanem a szlovén és a horvát fél is, sőt már Magyarország is kész megtenni ezt.

Sebastian Kurz azt mondta, ő korábban figyelmeztetett, hogy a migránsokkal szembeni nagy nyitottság nem helyes, ahogy az sem, hogy a Görögországon keresztül érkezők gyors továbbküldését uniós forrásokból támogatják. Azt is mondta, a migránsok célországai már túlterheltek - írja az MTI.

Az osztrák belügyminisztérium tervei szerint mintegy ötvenezer, vagyis évente 12 500 migránst toloncolnak ki Ausztriából 2019-ig. Január végén arról is döntött az osztrák kormány, hogy idén legfeljebb 37 500 menedékkérőt engednek be az országba, 2019-ig pedig összesen mintegy 130 ezer lehet a számuk.