A női egyenjogúság változást hozott a partnerválasztásban is. Az új társadalmi norma szerint más lett a vonzerő. Vagyis úgy tűnik: az intelligencia megelőzheti a szépséget.
Ezt a partnerválasztási új trendet egy tanulmány mutatta ki, amit két pszichológiaprofesszor Marcel Zentner (innsbruck-i Egyetem) és Alice Eagly (Northwestern Egyetem) végzett. Azt nyilatkozták az "European Review of Social Psyhology" című szaklapban, hogy ez az új trend az új társadalmi valóság következménye, annak, hogy egyre nő az egyenlőség a férfiak és nők között. 

Az eredmény legalább 100 olyan tanulmány elemzésén alapul, ami a témához kapcsolódó szociológiai kérdésfeltevésekből állt. Ezzel cáfolták azt az elméletet is, hogy a partnerválasztás elsősorban evolúciós-biológiai alapokon nyugszik - legalább is az elmúlt 2-3 évtized óta. Eddig ugyanis az a vélemény volt érvényben, hogy a nők azokat a férfiakat választják, akik majd a gyerekük és saját maguk megélhetését biztosítani tudják, míg a férfiak azok mellett a nők mellett döntenek, akitől gyerekük lesz, és aki a gyereküket felneveli. Aztán a XX. században valami megváltozott: a férfiak fiatal és szép nőt  választanak maguknak, a nők pedig a befolyásos és gazdag férfit választják - írja a Presse.

Alica Eagly azt mondta, hogy most viszont már a partnerkapcsolat kialakítása egy határozott, tudatos élettervhez igazodik. Az egyre inkább növekvő nemi egyenlőséggel új preferenciák kerülnek az előtérbe. Manapság sok férfi a magasan képzett, jó fizetéssel rendelkező nőket keresni, míg a nőknél már nem tűnik olyan fontosnak a férfi anyagi háttere.

Marcel Zentner megemlíti azt is, hogy persze azokban az országokban, ahol nincs női egyenjogúság, a régi preferenciák vannak életben, vagyis: egy gazdag férfi továbbra is különösen vonzó.