Semmi nem utal arra, hogy idén csökkenne a migránsok száma, sőt tavasszal valószínűleg még többen érkezhetnek Európába - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna műsorában.
Fotó: Europress-Milos Bicanski/Getty Images
A tanácsadó szerint aggasztó, hogy a migrációs nyomás állandósulása mellett olyan ötletek is felmerültek az unióban, hogy közvetlenül Törökországból vagy Szíriából hozzák a migránsokat.

Egyik változatot sem támogatja a magyar kormány; az a meggyőződésünk, hogy az Európai Unió külső határait kell megőriznünk, és ott kell elvégeznünk azokat a külső ellenőrzéseket, amelyek a biztonságot garantálják - mondta Bakondi. Hozzátette: mindent meg kell tenni azért, hogy a migránsok hazatérhessenek és otthonukban rendeződjön a helyzet. Csütörtökön Orbán Viktor is arról beszélt, hogy növekedik a migrációs nyomás, a kényszerbetelepítési kvóták pedig veszélyeztetik az embereket. Erről részletesebben itt írtunk.

Az M1 aktuális csatorna műsorában Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense azt mondta, az ENSZ és az Európai Unió becslése szerint akár a tavalyinál háromszor több menedékkérő is érkezhet Európába az idén. A docens szerint ez azt jelenti, hogy míg most naponta mintegy 1600-2000 ember érkezik Németországba, a jövőben ez a szám 6000-ra is emelkedhet.