Legtöbben robbantásokban vagy emberrablás miatt, lövöldözésekben vagy célzott támadásokban haltak meg - közölte a Nemzetközi Újságíró Szövetség (FIJ).
Fotó: Mészáros Annarózsa
A beszámoló szerint tavaly a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap elleni támadásban meghalt 12 újságíróval Franciaország került a lista élére. Ezután Jemen és Irak következik 10-10 munkája közben megölt újságíróval. A jelentés szerint nem csak a konfliktuszónákban halnak meg újságírók, hanem sokakat az alapvetően békés országok szervezett bűnözőcsoportjai öltek meg, míg másoknak a korrupció ellenes tényfeltáró munkájuk miatt kellett meghalniuk.

Az elmúlt 25 évre vonatkozó elemzésben az újságírók számára legveszélyesebb tíz ország listája a következő:  Irak (309), majd Fülöp-szigetek következik (146), aztán Mexikó (120), Pakisztán (115), Oroszország (109), Algéria (106), India (95), Szomália (75), Szíria (67) és Brazília (62 halottal).

A nemzetközi szervezet szerint kevés figyelmet kapnak a munkájuk közben életüket vesztett újságírók. Tízből alig egy esetben vizsgálja a bíróság, hogy kik voltak a gyilkosok. A jogi felelősségre vonás elmaradása pedig tovább növeli az újságírók elleni merényletek számát - közölte a szövetség. A Nemzetközi Újságíró Szövetség 25 éves fennállása óta 2297 újságíró halt meg munka közben. Eddig a 2006-ban halt meg a legtöbb, összesen 155 újságíró.