Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott az Oroszországgal való kapcsolatok normalizálására tett erőfeszítéseiért Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek a Moszkva melletti, novo-ogarjovói elnöki rezidencián tartott szerdai találkozójukon.
Fotó: Europress / Sean Gallup - Getty Images
Putyin azt mondta: "Különleges viszonyunk van Bajorországgal, jelentős mértékűek a kereskedelmi-gazdasági kapcsolataink. Ismerjük az ön hozzáállását, és azt is, hogy szeretne mindent megtenni az orosz-európai, valamint az orosz-német kapcsolatok normalizálásáért, és mi ezért hálásak vagyunk".

Seehofer erre úgy reagált: "Meggyőződésünk, hogy a problémákat csak együttműködve, nem pedig egymással konfliktusban állva tudjuk megoldani. Mindezt a német szövetségi kormánnyal egyetértésben és lehetőség szerint Oroszországgal közösen szeretnék elérni”.

Putyin beszélt Angela Merkel német kancellárral folytatott előző napi telefonbeszélgetéséről. "Úgy értettem, hogy támogatja a német és orosz régiók közötti kapcsolatokat" - mondta.

Putyin jelentősnek nevezte Oroszország és Bajorország kapcsolatait, az orosz-német gazdasági kapcsolatok 20 százaléka a délnémet tartományra esik. Oroszországban 1600 bajor részesedéssel működő vállalkozás van a gépgyártásban, az elektronikában és az építőiparban, de számos más területen is. A német befektetések 50 százaléka Bajorországból érkezik.

A bajor kormányfő szeretné, hogy Oroszország és Németország között jobb bizalmi kapcsolat alakuljon ki.