A szíriai ellenzék vezetője nem optimista a január 29-én kezdődő nemzetközi béketárgyalásokkal kapcsolatban. Ezzel még inkább kérdésessé vált, hogy a csoport részt vesz-e a genfi találkozón.
A közelmúlt diplomáciai eseményei miatt nem tekinthetünk optimistán a tárgyalásokra – idézte Assad al-Zoubi ellenzéki vezetőt az Al-Hadath arab hírcsatorna. Hozzátette, Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különleges küldöttje nem kényszeríthet feltételeket az ellenzéki csoportra.

A január 29-én Genfben kezdődő béketárgyalások résztvevőinek listája továbbra sem ismert. A résztvevőkről kedden kellett volna döntenie a megbízott tanácsnak Rijádban – írja a Reuters. A szíriai ellenzék részvétele már korábban is több alkalommal kérdésessé vált a találkozón. A fegyveres csoport kijelentette, csak akkor jelenik meg a tárgyaláson, ha a szíriai kormányzat és orosz szövetségese felhagy a légitámadásokkal és a települések ostromával.

A genfi találkozó célja a tűzszüneti megállapodás elérése a több mint 250 ezer áldozattal járó véres konfliktusban. Az ENSZ-küldött elmondta, a politikai rendezés menetéről később határozhatnak.

mti