Angela Merkel német kancellár szövetségi kormánya alkotmánysértést követ el azzal, hogy nem gondoskodik a hatékony határvédelemről – ezt Joachim Herrmann bajor belügyminiszter, a jobboldali CSU politikusa mondta Münchenben.
Bajorország az alkotmánybírósághoz fordul, ha a szövetségi kormány a határvédelemben nem tér vissza haladéktalanul a jogszabályok alkalmazásához és nem álltja helyre a rendet – ez áll abban a közleményben, amit a bajor kormány adott ki keddi ülése után. A közleményben külön kiemelték, hogy Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter szerint a berlini vezetés jelenlegi menekültpolitikájával “alkotmányjogi értelemben megsérti az alaptörvényt”.

Bajorország szövetségi állam hivatalos levélben követeli a szövetségi kormánytól a “menekültáradat korlátozását”. A tájékoztatás szerint Bajorország követeli, hogy a szövetségi kormány “európai szinten” törekedjen az uniós külső határ “hatékony biztosításáról és a menekültek hatékony és méltányos elosztásáról”.

A bajor kormány szerint a menekültválság “európai megoldásáig” Berlinnek gondoskodnia kell az államhatár biztosításáról valamennyi átkelőhelyen. Azt is követelik, hogy a szövetségi kormány maximálja 200 ezer főben az évente befogadható menekültek számát. Szerintük az osztrák határ felől érkezőket nem szabad beengedni.

mti