Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy szüntesse be a "gázárdrágító nyerészkedést", és csökkentse az energiahordozók árát - mondta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi gáztőzsdén felére esett a gáz ára és folyamatosan csökken az olaj ára is, ennek ellenére a magyar háztartások ugyanannyit fizetnek a gázért, a távfűtésért és a villamos energiáért.

Tóth Bertalan ezt elfogadhatatlan "gázárdrágító nyerészkedésnek" nevezte. Mint mondta, az ebből származó haszon már több mint 100 milliárd forintot jelenthet, és ott van valamelyik állami cégnél.  

Közölte: az MSZP törvényjavaslatot nyújt be, amelyben azt indítványozzák, hogy az átlagfogyasztásig 20 százalékkal csökkenjen a gáz ára, az áramé és a távhőé pedig 10 százalékkal mérséklődjön. 

Bejelentette azt is: a gazdasági bizottság ülésén -  amely várhatóan tárgyalja majd az MSZP-s javaslatot - a témában "nyilvános vitára" hívja ki a kormány valamelyik képviselőjét, legyen az Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára vagy Németh Szilárd fideszes frakcióvezető-helyettes.

Forrás: MTI