A magyar avantgárd és absztrakt művészet emblematikus alakja, Martyn Ferenc (1899-1986)válogatott műveiből nyílik kiállítás a Kossuth-díjas festő halálának harmincadik évfordulója alkalmából csütörtökön Kaposváron.
Az érdeklődők az alkotó több mint száz festményét és grafikáját csodálhatják meg az Együd Árpád Művelődési Központ Vaszary Képtárában március 6-ig - mondta el Géger Melinda az emlékkiállítás kurátora az MTI-nek.

A művészettörténész kiemelte: a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből származó művek keresztmetszetet adnak Martyn Ferenc munkásságáról.

A tárlat érdekessége, hogy azon az alkotó egészen korai, még Rippl-Rónai József mellett, kamasz fiúként készített adaptációi is láthatók, de lesznek képek az 1920-as évek úgynevezett metafizikus időszakból, az 1930-as évek franciaországi szürrealista korszakból, az 1950-es évek európai iskola időszakából, valamint az 1980-as évekből is - tette hozzá.

Géger Melinda kitért arra, hogy az emlékkiállításnak része Martyn Ferencnek az illusztrációs tevékenységével összefüggő grafikai sorozata, Berzsenyi Dániel költészetéhez kapcsolódó munkái.

Martyn Ferenc Kaposváron született, Rippl-Rónai József ottani házában nevelkedett, ő tanította rajzolni, festeni, és ez döntő hatást gyakorolt művészetére.

Martyn Ferenc 1925-ben Párizsba költözött, csatlakozott az avantgárd művészeti irányzathoz, de 1940-ben visszatért Magyarországra és a dél-dunántúli művészeti élet szervezője lett. Elvont tárgyú, kitűnő színkultúrával és szerkezeti renddel felépített művei mellett érzelmekben gazdag dunántúli tájakat, sajátos népi motívumokat felölelő csendéleteket festett. Munkásságát 1973-ban Kossuth-díjjal, 1978-ban kiváló művész címmel ismerték el.

Művészi hagyatékának nagy része, több száz festménye, grafikája, szobra, kerámiája a Janus Pannonius Múzeumba került, a Rippl-Rónai Múzeum 121 alkotását őrzi.

Forrás: MTI