Munkalátogatást tesz pénteken Moszkvában Marek Ziólkowski lengyel külügyminiszter-helyettes, aki Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettessel tárgyal - jelentette be szerdán Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter egy rádióinterjúban.
Waszczykowski a lengyel közszolgálati rádióban nyilatkozva elmondta, hogy Ziólkowski látogatása kapcsolatfelvételnek minősül az új lengyel kormány és az orosz partner között. 

A két ország kapcsolataiban egy sor megoldandó kérdés van - emlékeztetett a lengyel külügyminiszter, konkrétan említve az európai biztonságot, a 2010-es szmolenszki légikatasztrófát, valamint a korábban az orosz külügyi tárca tulajdonában álló varsói ingatlanok ügyét.

Elmondta: a lengyel fél minden fontosnak tartott témát szeretne megtárgyalni, azokat is, amelyek körül vita van, és azokat is, amelyekben konszenzus körvonalazódik. Megjegyezte ugyanakkor: "az oroszok a házigazdák, ők szabják majd meg az időkeretet és a tárgyalások módját".

A 2010-ben lezuhant lengyel elnöki különgép roncsának lehetséges visszaadását firtató kérdésre válaszolva a miniszter úgy vélte, hogy sok minden az oroszoktól és a külföldi közvéleménytől függ. Mint mondta, Lengyelország szeretné tisztázni a katasztrófa körülményeit, és ha Moszkva késlelteti ezt, a lengyelekben az a gyanú támad, hogy "Oroszországnak rejtegetni valója van". A nyomozás lezárása az oroszok érdeke, mert az ügy "nagy árnyékot vet a kétoldalú kapcsolatokra" - jelentette ki Waszczykowski. Ezzel vélhetően arra a tényre utalt, hogy Moszkva eddig az orosz ügyészség lezáratlan nyomozására hivatkozva nem tett eleget az ismételt lengyel kéréseknek, melyek a repülőgép roncsának visszaadására vonatkoztak.

Lengyel-orosz miniszterhelyettesi szintű egyeztetéseket utoljára tavaly februárban tartottak Varsóban. A kétoldalú kapcsolatok az ukrán válság kitörése után hidegültek el. A korábbi és a tavaly novemberben hivatalba lépett jelenlegi kormány egyaránt kiállt az Oroszországra kivetett uniós szankciók, a nemzetközi szerződések ukrajnai érvényesítése mellett. Waszczykowski az utóbbi időben többször úgy nyilatkozott, hogy "a lengyel-orosz kapcsolatok javításának kulcsa Moszkvában van".

A pénteki egyeztetés napirendjén a lengyel külügyminisztérium honlapján közzétett közlemény szerint a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatokon kívül az EU-, illetve a NATO-orosz kapcsolatok, a minszki tűzszüneti megállapodás végrehajtása, valamint a közel-keleti válság is szerepel.

Forrás: MTI